Primul pas, pregătirea vazei
Înainte de a așeza florile în vază, spălați-o foarte bine cu apă caldă și detergent pentru a înlătura bacteriile și particulele de praf;
Nu puneți florile în vază împachetate în ambalaj, legate cu fundă sau cu alte accesorii care le țin sugrumate. Lăsați-le să ”respire” în voie.
Folosiți un cuțit sau foarfece foarte ascuțite, care taie bine, pentru a nu rupe sau zdrobi tulpina florii.
Tăiați cozile florilor pe verticală, la o distanță de cel puțin 1 cm de la bază pentru a mări suprafața care intră în contact cu apa. Ar fi de preferat să le tăiați la un unghi de 45 de grade.
Schimbați apa cât mai des posibil. Ar fi indicat să o faceți zilnic, mai ales dacă aveți în vază trandafiri, care necesită apă proaspătă aproximativ o dată la 12 ore.
În orice caz, nu lăsați să treacă mai mult de 2 – 3 zile pentru a schimba apa complet, asta deoarece florile trebuie să fie în permanență hidratate, iar bacteriile din apă înlăturate.
Dacă observați că nivelul apei din vază a scăzut, completați cu apă proaspătă.
De fiecare dată când schimbați apa, scurtați tulpina florilor, tăind încă un centimetru din coadă, pentru a înlătura celulele moarte și a facilita absorbția de apă proaspătă.
Vinovate pentru ofilirea prematură a plantelor sunt de cele mai multe ori bacteriile şi ciupercile microscopice, care se dezvoltă în apa veche sau stătută din vas. De aceea, înlocuirea ei la câteva zile este esenţială.
Mici trucuri
S-a dovedit ştiinţific că o aspirină pisată pusă în apa din glastră menţine mai multă vreme prospeţimea trandafirilor şi celorlalte flori tăiate.
Alţi înlocuitori eficienţi pentru conservanţii chimici clasici sunt: zahărul, sarea, bicarbonatul de sodiu şi chiar o monedă din cupru.
O modalitate recomandată este să puneţi 2 linguri de oţet de mere şi 2 linguri de zahăr în apa din vas.
Un sfert de cană de suc carbogazos adăugat în apă va păstra bobocii mai mult timp.