În septembrie vremea începe treptat să se răcească și odată cu ultima cultură de legume și coacerea fructelor de toamnă, grădina începe să se pregătească pentru iarnă. Ne mai bucurăm însă de suficientă căldură pentru a desfășura unele pregătiri pentru primăvară.
Toamna este momentul perfect pentru plantarea bulbilor de flori de primăvară, deoarece bulbii plantați toamna își vor dezvolta rădăcinile și vor intra în repaus vegetativ pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă.
Acum este momentul plantării lalelelor, narciselor, zambilelor, brândușelor sau irișilor.
Perioada de răsărire și înflorire va avea loc în primele luni ale primăverii.
Pământul în care se vor planta bulbii, trebuie să fie foarte bine ales, ideal fiind ca solul să fie ușor, nisipos, cu un sistem bun de drenare.
Bulbi de toamnă
ANEMONE
Anemonele se înmulțesc prin bulbi atunci când aceștia se află în stare de repaus vegetativ. Bulbii plantați pe perioada toamnei, vor asigura o înflorire mai rapidă, însă acest lucru este recomandat doar în zonele în care iernile sunt mai blânde.
Înainte de plantare, este indicat ca bulbii să fie lăsați în apă timp de câteva ore. Bulbii se plantează la 5-10 cm adâncime, la o distanță de 10 cm unul de altul și 30 cm între rânduri.
Locul ideal pentru plantarea anemonelor este cel în care soarele este prezent de dimineață până la amiază, asigurându-se astfel o dezvoltare mai rapidă și obținerea unor culori mai intense ale soiurilor de anemone.
În ceea ce privește solul, principala condiție este ca acesta să aibă un pH neutru, fertilitatea trebuie să fie moderată, iar sistemul de drenare foarte bun, pentru ca apa să nu stagneze.
Udarea trebuie efectuată imediat după plantare, folosind cantități suficiente de apă, iar în perioada de creștere și înflorire se va face atunci când suprafața solului este uscată.
FREZIE
Frezia este o plantă perenă cu tuberobulbi (bulbi) care face parte din categoria florilor care se plantează primăvara.
Bulbii de frezii se plantează în locuri în care florile de frezie vor primi lumină suficientă (soare direct). Substratul recomandat pentru plantare trebuie să aibă un drenaj foarte bun, fertilitate moderată și un pH de 6-7. Adâncimea de plantarea a bulbilor este de 4-5 cm, iar distanta între plante pe rând de 8-12 cm și 30 cm între rânduri Așezarea bulbilor se face numai cu mugurele orientat în sus. Tasarea solului se face prin apăsarea ușoară a substratului din jurul bulbilor, pentru a determina un contact direct al solului cu bulbii. Irigarea bulbilor după plantare se face folosind o cantitate suficientă de apă, urmând ca pe toata perioada de creștere și înflorire să se mențină substratul reavăn.
Florile apar după 10-12 săptămâni de la plantare. După perioada de înflorire, planta crește în continuare (perioadă în care cresc și se formează bulbii), până în momentul când frunzele bazale încep să se îngălbenească. Scoatere bulbilor din pământ are loc toamna, se lasă la uscat apoi se păstrează în condiții optime (spații reci, întunecate și uscate) pe toată perioada iernii.
BRÂNDUȘA DE PRIMĂVARĂ (Crocus)
Brândușele sunt printre primele flori care apar la începutul primăverii, când căldura își face apariția.
Bulbii de Crocus se pot planta toamna, înainte de venirea primului îngheț, perioada ideală de plantare fiind în intervalul octombrie – jumătatea lunii noiembrie.
Brândușa se poate cultiva și în ghivece, pe balcon sau pe terasă, având o înălțime de 8-10 cm.
Trebuie ținut cont de faptul că bulbii de brândușă au nevoie de una din cele mai lungi perioade de “iernat”. Au nevoie să fie îngropați și să fie frig, pentru cel puțin 12-14 săptămâni.
Astfel, dacă doriți să înflorească devreme, trebuie avută în vedere această perioadă obligatorie și trebuie să-i îngropați în pământ mai repede, dar nu când este încă foarte cald.
Pentru plantare alegeți un loc însorit sau parțial însorit, ideal sub copaci, și care să dreneze bine apa. Ideal ar fi să plantați bulbii cât mai aproape unii de alții, însă la minim 5-6 cm distanță unul de altul. Apele pluviale nu trebuie să staționeze pe locul unde vor fi îngropați bulbii de Crocus. Dacă este nevoie, trasați șanțuri în jurul zonei, astfel încât să facilitați scurgerea apei.
Brândușa crește aproape în orice sol, dar ideal ar fi să aibă un pH între 6 și 7. Important este ca apa să nu staționeze pe sol.
Bulbii de brândușe se plantează la o adâncime de 5-6 cm (este recomandat ca adâncimea de plantare să fie de aproximativ 3 ori mai mare decât mărimea bulbului). Pământul în care se plantează bulbii trebuie să fie afânat. După plantare, pe timpul iernii, bulbii se acoperă cu paie sau folie de mulcire, astfel încât să fie protejați de îngheț.
Brândușa se poate cultiva și în ghivece, pe balcon sau pe terasă.
Dacă optaţi pentru cultivarea în ghiveci, folosiţi un compost format din pământ fertil, turbă, frunze putrezite şi nisip iar pentru a uşura drenajul, aşezaţi pe fundul vasului un strat de cioburi de lut, adăugând şi bucăţele de cărbune pentru a evita o umiditate în exces. Bulbii trebuie plantaţi la 8 cm adâncime, destul de depărtaţi unul de altul.
În momentul plantării bulbilor, compostul trebuie irigat foarte bine. În timpul înfloririi cantitatea de apă folosită la irigare trebuie mărită astfel încât pământul să fie bine umezit.
La speciile cu înflorire de primăvară, după ofilirea florilor şi îngălbenirea frunzelor, lăsaţi să se usuce pământul şi nu irigați până la noua perioadă de creştere, din septembrie.
În timpul perioadei de stagnare a vegetaţiei, bulbii trebuie să rămână într-un loc uscat, pentru a nu putrezi.
Atunci când rămân în pământ, trebuie irigați cu prudență şi au nevoie de un drenaj perfect, pentru că umezeala favorizează diferite boli provocate de ciuperci.
LALEA (Tulipa)
Perioada optimă pentru plantarea bulbilor de lalele este în luna octombrie.
Plantarea lalelelor toamna se face la o adâncime de 2-3 ori mai mare decât mărimea bulbului. Adâncimea de plantare este foarte importantă, pentru că nerespectarea ei poate duce la înghețarea bulbilor de lalele (dacă sunt plantați prea aproape de suprafață) sau la întârzierea înfloririi, în cazul în care sunt îngropați prea adânc.
Distanța de plantare între rândurile de lalele trebuie să fie de aproximativ 20 cm, iar între bulbii din același rând distanța trebuie să fie de cel puțin 5-10 cm. Dacă bulbii sunt prea înghesuiți, există riscul ca aceștia să nu înflorească, sau cel mai adesea, să nu se poată dezvolta și să se înmulțească.
După plantare, se irigă locul în mod abundent și ulterior nu se mai irigă până în primăvară.
După efectuarea plantării, terenul se acoperă cu un strat de aproximativ 8cm turbă în stare umedă, care protejează bulbii contra înghețului, previne formarea crustei și reduce creșterea buruienilor.
ZAMBILĂ (Hyacinthus)
Zambilele sunt mari iubitoare de soare și căldură, astfel că locul ales pentru a le planta va fi însorit, ferit de curenți de aer și de băltire în urma ploilor sau a topirii zăpezilor.
Perioada ideală pentru plantarea zambilelor este în intervalul dintre a doua decadă a lunii septembrie până în luna noiembrie, chiar și decembrie dacă nu s-a instalat gerul. Zambila este o plantă la care organele aeriene (în condiții nefavorabile) se usucă iar organele subterane (bulbii) supraviețuiesc în pământ, asigurând perenitatea.
Este recomandat ca adâncimea și distanța de plantare a bulbilor de zambilă să fie de aproximativ 3 ori mai mare decât mărimea bulbului.
Pentru înrădăcinarea bulbilor este nevoie ca aceştia să treacă printr-o perioadă de temperaturi scăzute, de 3-4°C timp de 8-12 săptămâni, în funcţie de soi. În timpul repausului, bulbii se menţin la temperaturi constante de 20-22°C. În timpul creşterii şi înfloririi, temperatura optimă este de 16-18°C, o temperatură mai ridicată determinând scurtarea semnificativă a perioadei de înflorire.
Zambila are nevoie de multă lumină, mai ales în timpul creşterii şi colorării florilor.
Substratul pentru zambile trebuie să fie bine afânat, permeabil la apă și aer, cu un pH neutru, suficient de echilibrat (6,5). În substrat, apa se va administra în cantităţi moderate dar constant, în timp ce în atmosferă este nevoie de o umiditate relativă ridicată, de 70–80%.
Locul destinat plantării zambilelor va fi pregătit în prealabil (cu cel puțin 4-5 zile înainte) și bine irigat, deoarece, la plantare, bulbii nu se vor iriga.
Pe fundul lăcașurilor de plantare la zambile se va pune un strat subțire de nisip, care va ajuta la drenajul apei, astfel fiind împiedicată mucegăirea bulbilor, respectiv îmbolnăvirea lor.
NARCISA (Narcissus)
Bulbii de narcise pot fi plantați toamna sau primăvara. Plantarea de toamnă este recomandat să aibă loc cu 2-4 săptămâni înainte de venirea primului îngheț, ideal fiind ca bulbii de narcise să fie plantați în grădină, în luna octombrie.
Narcisele sunt plante geofite, astfel că bulbii nu au nevoie pe timpul iernii de protecție împotriva gerului. Substratul se recomandă să fie bine drenat, reavăn și bogat în substanțe nutritive iar pH-ul solului trebuie să fie cuprins între 6-7.
Narcisele preferă spațiile însorite, astfel că se recomandă plantarea bulbilor în locuri expuse la soare, pe care apa nu băltește. Plantarea bulbilor trebuie făcută suficient de adânc, fiind recomandată o adâncime de plantare de 2-3 ori mai mare decât mărimea bulbului.
Bulbii de narcise au nevoie de 14-15 săptămâni de iernat și 2-4 săptămâni să crească și să înflorească.
IRIS (Stânjenel)
Irisul este o plantă perenă geofită.
Plantele înfloresc mai mulți ani la rând, în fiecare an trecând printr-o perioadă de repaus.
La speciile cu bulbi (ex. Iris Hollandica) se recomandă plantarea bulbilor toamna, în locuri expuse la soare, pe care apa nu băltește. Bulbii nu trebuie plantați foarte adânc. Dacă solul este greu, pentru realizarea unui drenaj eficient, trebuie adăugat pietriș în groapa de plantare. Perioada recomandată pentru plantare este septembrie-decembrie.
La speciile cu rizomi (ex. Iris germanica), înmulțirea (separarea rizomilor) se poate face primăvara devreme sau toamna, în luna septembrie (cu 8-9 săptămâni înainte de venirea înghețului). Frunzele rămase se taie/scurtează la o lungime de 6-8 cm, rizomii se divizează, se curăță de părțile uscate și se fragmentează în bucăți lungi de 7-8 cm. Înmulțirea prin rizomi se poate face la un interval de 3-4 ani. Rizomii se vor planta singuri sau în grupuri de câte trei, lăsând un spațiu de aproximativ 30-60 centimetri distanță între ei.
Irișii necesită cel puțin o jumătate de zi de soare, împreună cu un sol bine uscat. Nu vor înflori dacă nu primesc suficientă lumină și căldură de la soare. Preferă solul fertil, cu un pH ușor acid către neutru.
După plantare, floarea de iris se udă de 3 ori pe săptămână, însă pământul nu trebuie să mustească de apă. După ce începe să crească, irisul se udă doar de 2 ori pe săptămână.
Stânjeneii vor înflori începând din luna mai, până la începutul lunii iulie.
PICIORUL COCOȘULUI (Ranunculus asiaticus)
Ranunculus asiaticus este o plantă erbacee perenă, decorativă prin flori, cu înălțimi ce variază între 30-45 cm. Rădăcinile sunt tuberizate, ele ajutând la înmulțirea ușoară a plantei.
Alegerea locației pentru plantarea bulbilor se face prin identificarea locului unde solul este bine drenat și soarele poate ajunge cu ușurință la viitoarele plante. Ranunculus poate tolera și semi-umbra la orele dimineții, dar în restul zilei este necesar să primească soare din plin.
Tipul ideal de sol este cel humo-nisipos, care aduce un aport semnificativ de minerale.
Ranunculus preferă amplasamentele însorite, cu un grad constant de umiditate, astfel încât solul să nu fie niciodată uscat.
În cazul în care nivelul apei subterane este aproape de sol, la plantarea bulbilor, este necesară amenajarea unui strat de drenaj, adăugând lut expandat sau un agregat cu pietriș.
Plantarea bulbilor de Piciorul cocoșului se poate face la începutul primăverii (după trecerea perioadei de îngheț) sau toamna (octombrie) direct în gradină sau în ghivece.
Pentru zonele unde temperaturile scad iarna foarte mult și bulbii de Ranunculus sunt plantați de toamna, se recomandă acoperirea bulbilor cu un strat de mulci format din frunze uscate, paie sau fân (pentru o înflorire mai timpurie se pot planta bulbii iarna, în spații încălzite-sere, solarii).
Este foarte benefic pentru bulbi, ca înainte de plantare, să fie înmuiați în apă, timp de 3 ore.
Adâncimea recomandată pentru plantare poate varia între 3-5 cm iar distanța de plantare între 13-15 cm.
Bulbii de Ranunculus trebuie plantați cu partea superioară în sus.
Tasarea solului se face prin apăsarea ușoară a substratului din jurul bulbilor, pentru a determina un contact direct al solului cu bulbii.
Irigarea bulbilor, după plantare, se face cu cantități suficiente de apă, pentru a realiza o fixare bună a bulbilor în substrat. Următoarea irigare se recomandă a fi efectuată după răsărirea noilor plante. Se continuă irigarea la fiecare 10-14 zile, iar în perioadele cele mai călduroase se pot repeta irigările la fiecare 7 zile, astfel încât substratul să fie menținut reavăn.
În perioada când frunzele încep să se îngălbenească este bine să stopăm irigarea.
Perioada de înflorire are loc pe toată perioada verii.
După terminarea perioadei de înflorire, nu se recomandă tăierea frunzelor, acestea ajutând la creșterea bulbilor.