Știați că …
Singurul aliment care nu se alterează este MIEREA? Au fost găsite urme de miere pe mormintele egiptene, iar aceasta era comestibilă.
În medie, albinele zboară cu o viteză de aproximativ 20 de kilometri pe oră, iar viteza maximă pe care o pot atinge în zbor este de 70 kilometri pe oră?
O albină trăiește în jur de 3-6 săptămâni.
Creierul albinelor are formă ovală fiind de dimensiunea unei semințe de susan, dar are o capacitate remarcabilă de a învăța și de a-și aminti lucrurile și de a face calcule complexe cu privire la distanța parcursă.
Albinele pot poleniza până la 30 de flori într-un minut.
Fiecare colonie de albine are un miros unic, pentru identificarea membrilor.
Știați că expresia „luna de miere” provine dintr-o veche tradiție nordică, conform căreia tinerii căsătoriţi consumau timp de o lună câte o ceaşcă de mied (băutură fermentată îndulcită cu miere)?
În medie, într-un stup există 80.000 de albine:
– o singură REGINĂ: regina conduce intregul stup, depunand ouăle care vor da naştere urmatoarei generaţii de albine a stupului. Regina produce de asemenea feromoni, care ghideaza comportamentul celorlate albine din stup.
– albine lucrătoare, rolul acestora este de a construi stupul, de a-l alimenta cu hrana si de a-l proteja.
– câteva sute de trântori.
Pentru a produce un borcan de miere este nevoie ca albinele să viziteze peste 2.000.000 de flori.
Pe întreaga sa durată de viață, o albină lucrătoare produce în medie circa 1/12 dintr-o linguriță de miere.
Albinele lucrătoare ştiu când regina este pe moarte, deoarece aceasta nu mai degajă feromoni, astfel ca se pregătesc din timp pentru a o înlocui. Vor selecta o larva tânără, pe care o vor hrăni lăptişor de matcă, permitând larvei să se dezvolte într-o regina fertilă.
Pentru a produce 500g de miere este nevoie ca albinele lucrătoare ale unui stup să parcurgă peste 85.000 de kilometri.
Știați că bâzâitul pe care îl auzim când o albină se apropie de noi este produs de cele patru aripi care se mişcă extrem de repede: peste 11.000 de bătăi pe minut?
Într-o singură expediție, o albină lucrătoare vizitează în jur de 50-100 de flori.
INFO UTILE:
MIEREA
Reglează colesterolul:
Studiile clinice arată că mierea acționează favorabil asupra metabolismului grăsimilor, respectiv asupra nivelului colesterolului. De asemenea, lăptișorul de matcă reduce colesterolul „rău” și chiar tensiunea arterială.
Alungă migrenele și cârceii:
Cu fiecare lingură de miere consumată, organismul primește și mai mult magneziu, o binefacere pentru musculatură, fiind stimulată producerea serotoninei la nivelul creierului, ceea ce anulează toate „șansele” de migrene.
PROPOLISUL
Remediu pentru psoriazis și arsuri ușoare:
Cules de albine, acesta protejează florile și mugurii firavi împotriva bacteriilor și ciupercilor – același efect îl are și asupra afecțiunilor pielii, ca psoriazisul sau arsurilor ușoare.
VENINUL DE ALBINE
Vindecă reumatismul:
Veninul de albină, folosit direct ca înțepătură sau ca injecție subcutanată, alină durerile acute ale oaselor și articulațiilor care apar în cazul unor forme de reumatism, artrită sau artroză.