Gardurile tradiționale din lemn pot fi greu de montat dacă terenul unde sunt necesare este greu accesibil, iar cele din sârmă ghimpată pot răni animalele.
Un alt minus ar fi întreținerea anevoioasă și costisitoare.
Glissando vă propune metode moderne și eficiente pentru îngrădirea animalelor domestice și pentru protecția culturilor de animalele sălbatice.
Renunțați la metodele tradiționale de îngrădire și beneficiați de avantajele gardurilor electrice:
• montaj rapid, timp de montare redus la jumătate față de gardul tradițional
• greutate redusă la transport
• eficiență crescută
• variante de alimentare diverse (rețea electrică, baterii, acumulatori, sistem solar, generator)
• garanție 3 ani la aparatele de gard electric
• tensiuni de până la 15000 de volți
Compania producătoare, Chapron Lemenager din Franța, are peste 60 de ani de experiență în cercetarea și fabricarea gardurilor electrice.
Atunci când alegeți gardul electric pentru animale trebuie să țineți cont de câteva aspecte.
Factorii de luat în calcul ar fi: prețul gardului electric, dificultatea de instalare specifică zonei unde vreți sa îl montați, animalul pentru care este instalat și durata de viață a sistemului de gard electric.
Prețul unui gard electric este cu puțin mai mare decât al unui gard din sârmă ghimpată. Totuși, avantajele depășesc costul suplimentar.
În portofoliul de produse Glissando, puteți găsi garduri electrice destinate îngrădirii multor specii de animale domestice sau pentru protejarea culturilor de animalele sălbatice.
Din gama gardurilor pentru îngrădirea animalelor domestice, vă oferim:
– gard electric pentru vaci
– gard electric pentru cai
– gard electric pentru oi și capre
– gard electric pentru câini și pisici
– gard electric pentru găini și alte păsări de curte
Din sortimentul de garduri pentru protejarea culturilor sau a animalelor domestice, vă punem la dispoziție:
– gard electric pentru mistreți
– gard electric pentru urși
– gard electric pentru căprioare și cerbi
GARD ELECTRIC PENTRU VACI
De ce trebuie ținut cont?
⦁ Tensiunea recomandată pentru vaci
⦁ Aparatul poate susține sistemul de gard electric pe lungimea dorită
⦁ De câți țăruși și izolatori aveți nevoie?
Dacă doriți doar ca animalele să nu poată părăsi perimetrul, este suficient ca gardul să aibă 1-2 fire între țărușii de fixare.
Dacă vreți să vă asigurați că prădătorii, sau alte animale sălbatice (mici sau mari) nu pot intra, atunci veți avea nevoie de până la 5-6 rânduri de fir, la o distanță de aproximativ 20-25 cm între ele. În acest caz înălțimea minimă ar trebui să fie 1,25 m.
Pentru vaci sunt suficiente tensiuni de 2000 – 3000 volți. Pentru bivoli 3000 volți, iar pentru prădători de talie mare, de la 5000 de volți în sus.
GARD ELECTRIC PENTRU CAI
Pentru cai, gardul electric reprezintă mai mult o barieră psihică decât fizică, întrucât calul ține minte experiența neplăcută a primului contact cu firul de gard electric și are grijă să nu o mai repete. Calul dezvoltă o teamă naturală față de firul de gard electric, ceea ce duce la o durată de întrebuințare mai lungă a gardului.
Primul fir de jos trebuie să fie amplasat la 30 cm deasupra solului. Dacă gardul are 5 rânduri de fire nu este necesară electrificarea fiecărui fir. Dacă avem 3 fire electrificate este suficient. Pentru rase bovine mai agresive cum ar fi taurii sau bivolii este nevoie de mai multe fire electrificate.
Dacă gardul electric are scopul de a împrejmui atât vaci cât și cai, aveți nevoie de un fir electrificat la nivelul nasului fiecărui animal.Tensiune necesară 2000 volți.
GARD ELECTRIC PENTRU OI
Unul dintre aspectele de care trebuie sa țineți cont când doriți să instalați un gard electric pentru oi, este acela că oile sunt printre cel mai greu controlabile animale. Cei ce au împrejmuit vaci sau cai cu garduri electrice nici nu știu cât este de ușor, în comparație cu împrejmuirea oilor.
Când construiți un gard electric pentru oi, treburile se schimbă. Doar pentru a-i atrage atenția unei oi, aveți nevoie de tensiuni de peste 4000 de volți. Asta se datorează în mare parte lânii, care funcționează ca un izolator. Alt aspect important este că oile vor încerca gardul în fiecare zi, ele nedezvoltând acel „respect” pe care îl dezvoltă caii. Asta înseamnă că un gard electric pentru oi nu va avea aceeași durată de viață ca și gardul electric pentru cai.
Dacă aveți temeri referitoare la prădători, trebuie să instalați un fir de gard electric la nivelul solului. Asta vă va da de lucru suplimentar, fiind necesară tăierea ierbii astfel încât să nu ajungă în contact cu firul de gard.
GARD ELECTRIC PENTRU CÂINI ȘI PISICI
Pentru îngrădirea animalelor de companie, cum ar fi câinii și pisicile, ne uităm prima dată la talia animalului. Dacă vorbim despre pisici, dilema nu e așa de mare. Talia pisicilor este de obicei standard, însă cea a câinilor diferă. Trebuie să știți că, pentru câini aveți nevoie de 2000 de volți indiferent de talie, iar pentru pisici 4000 de volți.
Pentru câinii de talie mare, pot fi suficiente două fire dispuse pe o înălțime de 100 cm. Primul fir poate fi amplasat la 50 cm deasupra solului, iar al doilea la alți 50 cm. Pentru talii mai mici se adaptează înălțimea.
Pentru pisici e nevoie de cel puțin 4 fire, pe o înălțime de minim 100 cm, firele fiind dispuse din 20 în 20 de centimetri.
GARD ELECTRIC PENTRU CĂPRIOARE ȘI CERBI
Acestea au nevoie de tensiuni de peste 3000 de volți. În principiu, aceste animale intră în aceeași categorie cu vacile, cu mici diferențe. Fiind animale sălbatice, mai sprintene și mai active decât vacile și, de asemenea umblând mult și noaptea, avem nevoie de unele tactici personalizate.
Sunt fermieri care recomandă atașarea unor unor fâșii de material textil alb sau reflectorizant (panglici) sau a unor folii de aluminiu pe firele de gard electric pentru căprioare și cerbi. Astfel, șansele ca animalul să vadă gardul și să nu „plonjeze” direct în el cresc. Acesta va opri și va încerca să adulmece gardul, rezultatul fiind evident. Aceste tactici simple, pot crește semnificativ durata de viață a gardului.
GARD ELECTRIC PENTRU CAPRE
În cazul gardului electric pentru capre trebuie să știi că, alături de oi, caprele sunt printre cele mai buclucașe animale domestice. Deoarece consumă foarte repede vegetația din perimetru, caprele tind să testeze mereu firele de gard electric, să se împingă sau să sara peste ele.
Capra, la fel ca oaia, este destul de rezistentă la șocurile electrice, ea având nevoie de tensiuni de 4000-4500 de volți. Dacă scopul este nu doar cel de a îngrădi caprele, ci și de a le proteja de prădători (lupi, urși), atunci, cu siguranță aveți nevoie peste 5000 de volți. Se recomandă instalarea a 4-6 fire și o înălțime a gardului de 90-120 cm. Asta pentru că, animalele primind șocul electric înainte de zona ochilor (ex: nas), acestea vor tinde să dea înapoi. Dacă reușesc să își strecoare capul astfel încât șocul electric primit să fie în spatele ochilor, acestea vor tinde să înainteze. Astfel vor provoca stricăciuni și vor fi necesare costuri suplimentare pentru reparații. De aceea recomandăm distanță mai mică între fire.
GARD ELECTRIC PENTRU GĂINI ȘI ALTE PĂSĂRI DE CURTE
Dacă creșteți găini sau alte păsări, într-o zona frecventată de prădători, aveți nevoie de un gard electric care să vă protejeze. Nu sunt puține cazurile în care afacerile fermierilor au fost aproape puse pe butuci de atacurile animalelor sălbatice. Dacă ați trecut deja prin asta știți destul de bine că un singur prădător poate ucide un număr considerabil de păsări, într-o singură zi/noapte.
În general, se pot folosi garduri cu până la 4 fire, dispuse cu distanță de 20 cm între ele și de la nivelul solului sau se poate folosi plasa de gard electric, specială pentru păsări.
GARD ELECTRIC PENTRU PORCI
Porcul este unul din cele mai neproblematice animale, când vine vorba de îngrădirea acestuia cu un gard electric. Nasul mereu umed, înălțimea mică și părul puțin și rar, îl fac mult mai sensibil la șocurile electrice. La fel ca și calul, porcii țin minte experiența cu firul de gard electric și au grijă să nu o mai repete. De menționat că sunt unele din cele mai inteligente animale, dintre animalele domestice.
Porcii merg de obicei cu râtul (nasul) la nivelul solului, ceea ce presupune instalarea primul fir de gard la o înălțime de aproximativ 15-20 cm, iar al doilea la 35-45 cm față de primul. Trei fire distribuite pe o înălțime de 60-80 cm și o tensiune de 1500-2000 de volți, sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a îngrădi eficient porcii.
La fel ca și în cazul caprelor, dacă porcii primesc șocul electric înainte de zona ochilor, aceștia vor tinde să dea înapoi. Dacă reușesc să își strecoare capul astfel încât șocul electric primit să fie în spatele ochilor, acestea vor tinde să înainteze. Astfel vor provoca stricăciuni și vor fi necesare costuri suplimentare pentru reparații.
GARD ELECTRIC PENTRU URȘI
Structura recomandată a gardului electric pentru urși este următoarea:
⦁ Cel puțin 100 cm înălțime
⦁ 5-6 fire electrificate, din 20 în 20 de centimetri
⦁ Firul de jos sa nu fie mai sus de 20 cm
⦁ Țăruși la fiecare 3 metri
⦁ Tensiuni de peste 5000 de volți
Ursul este un animal care, odată ce ți-a călcat în ogradă și a găsit ceva interesant (hrană), poți fi sigur că te va vizita din nou, regulat. În unele cazuri poate fi insistent, și dacă consideră că merită, va încasa șocurile electrice cu scopul de a-și atinge obiectivele.
De aceea, dacă vreți să vă protejați împotriva urșilor cu un gard electric, trebuie să știți de la început că ursul este unul din cele mai rezistente și încăpățânate animale, iar gardul trebuie construit pe măsură.