Descriere
Pinot Noir este unul dintre cele mai vechi soiuri de struguri din lume și a fost denumit după forma de con de pin pe care o are înainte de a fi cules.
O altă variantă susține faptul că a fost denumit după familia Pinot, al cărei arbore genealogic datează în urmă cu peste 2000 de ani.
Legenda spune că Pinot-ul a sosit pe teritoriul Galiei încă de pe vremea romanilor, deși există istorici care susțin că romanii ar fi găsit aceasta varietate acolo când au cucerit teritoriul cunoscut astăzi sub numele de Bourgogne (secolul I î.Hr.).
Cert este că prima documentare istorică datează din anul 1345, când călugării francezi au adus strugurele cu ei în Rheingau (Alsacia), unde a fost cultivat începând cu anul 1470.
Epoca de maturare: a IV-a (16-30 septembrie)
Strugurii sunt mici 75-95 gr, cilindrici, uneori aripaţi, cu boabele aşezate des pe ciorchine încât se deformează.
Bobul este mic, sferic, cu pieliţa subţire, de culoare violaceu, pruinată, pulpa zemoasă, cu gust placut.
Rezistenţa la ger: -20ºC / -22ºC
Rezistenţă bună la seceta
Sensibil la mană şi făinare.
Se pretează la conducerea pe semitulpină, cordon bilateral, cu tăiere în elemente scurte de rod, sarcina de rod fiind 13-15 ochi/m².
Deşi este un soi rezistent la secetă, în condiţii de irigare se obţin sporuri importante de producţie. Însă datorită sensibilităţii la putregai, în zonele ploioase se recomandă desfrunzitul parţial.
Producţiile de struguri sunt mici 5-9 t/ha
Tehnologic este un soi de calitate: conţinutul în compuşi fenolici este de 1,5, iar prin supramaturare se consideră o uşoară scădere a acestora.