Descriere
Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai vechi soiuri din lume, având astăzi o “familie” de peste 200 de varietăți.
Denumirea oferă indicii despre o caracteristică a acestui soi, mai exact aroma foarte bogată de mosc.
Soiul Muscat Ottonel este soiul care găsește condiții prielnice de creștere în ținuturile mai răcoroase și este reprezentativ pentru vinurile desert.
În funcție de momentul recoltării, din soiul Muscat se poate obține o gamă variată de vinuri, începând cu cele seci, pline de prospețime, până la vinurile dulci, corpolente.
Epoca de maturare: IV-a (1-15 septembrie)
Strugurii sunt mici spre mijlocii, cilindrici, uneori aripaţi, cu boabele aşezate des pe ciorchine încât se deformează.
Bobul este mijlociu, sferic, cu pieliţa groasă, de culoare verde-gălbui, acoperită cu pruină densă, ceea ce îi dă un aspect albicios, pulpa este semizemoasă, cu aroma de muscat.
Toamna frunzele se îngălbenesc devreme, ceea ce indică precocitatea soiului.
Rezistenţa la ger: -20ºC -22ºC, mai puţin rezistent la secetă, sensibil la boli.
Se pretează foarte bine la conducerea pe semitulpină în cordon bilateral, cu tăiere în elemente scurte de rod (cepi de 2-3 ochi) sau mijlocii (cordiţe de 5-6 ochi)
Tehnologic, Muscatul Ottonel, în zonele răcoroase este de înaltă calitate.
La maturarea deplină acumulează cantităţi mari de zaharuri 190-210 g/l, iar prin supramaturare atinge 250-270 g/l şi un conţinut ridicat în substanţe aromate.
În zonele mai călduroase, soiul are un neajuns major, lipsa de aciditate 3,3-3,8 ‰
În ţară deţine ponderea pentru producţie a vinurilor aromate.
Cele mai fine vinuri se obţin pe solurile scheletice, calcaroase.
Se cultivă cu rezultate bune pe terenuri în pantă, cu expoziţii însorite şi pe soluri cu fertilitate mijlocie sau scăzută, dar cu umeditate asigurată.
Producţia de struguri este mare, 14-15 t/ha.