Descriere
Muscat de Hamburg (sau Muscat de Hambourg și Tămâioasă Hamburg) este o varietate de struguri rezultată din încrucișarea varietăților Muscat d’Alexandrie și Trollinger (soi cunoscut și cu numele Frankenthal).
Încă nu este clar dacă includerea numelui orașului Hamburg în denumirea acestui soi s-a datorat faptului că îmbutelierea vinului bazat pe această varietate a fost atestată prima oară în Hamburg, în 1836.
Din Hamburg, vinul din struguri Muscat de Hamburg a devenit popular în Anglia începând din 1860.
Epoca de maturare Muscat de Hamburg: medie
Greutate ciorchine: 300-400 g
Greutate bob: 5-6 g
Zahăr: 16-18%
Aciditate: 5,5‰
Rezistenţa la transport a strugurilor de masa: medie
Strugurii de masă au mărime mijlocie spre mari, rămuroşi cu ramificaţiile secundare foarte dezvoltate.
Boabele sunt mari şi prezintă neuniformitate în ceea ce priveşte mărimea lor şi culoarea pieliţei.
Pulpa este cărnoasă, crocantă cu gust puternic de muscat, acoperită cu pruină.
Rezistenţa la ger a viţei de vie e mijlocie, slabă la secetă şi foarte sensibil la mană, făinare şi putregaiul cenuşiu al strugurilor.
Dă recolte mari şi de calitate pe soluri uşoare, bine aprovizionate cu substanţe nutritive şi apă.
Încărcătura de rodire recomandată la soiul Muscat de Hamburg este de 12- 16 ochi/m², repartizată pe coardele de rod de 8-12 ochi.
Forma de conducere a viţei de vie soi Muscat de Hamburg: semiînaltă şi înaltă.
Necesită multe lucrări în verde: plivitul lăstarilor sterili, normarea inflorescenţelor la 20-25 pe butuc, scurtarea inflorescenţelor şi desfrunzitul parţial în toamnele reci şi umede pentru a preveni atacul de putregai cenuşiu.
Producţiile de struguri Muscat de Hamburg obţinute pot depăşi 10-15 t/ha.
Strugurii au o durată destul de redusă de păstrare pe butuc, de numai 10-15 zile.
Datorită calităţii deosebite a strugurilor acest soi este considerat regele soiurilor de struguri de masă.