Descriere
Coacăzul este un arbust cu o creştere erectă, cu 15-25 de tulpini, de vârste diferite, înalte de 1-1,5 m.
În sol dezvoltă un sistem radicular puternic ramificat pe adâncimea de 15-50 cm.
Dezvoltarea superficială a sistemului radicular impune efectuarea lucrărilor de întreţinere cu grijă, pentru a nu vătăma rădăcinile.
Tulpinile cresc viguros în primii ani, apoi intensitatea de creştere se reduce.
Ramurile tinere sunt fin pubescente, de culoare cenuşie-roşcată.
Acestea sunt prevăzute cu glande mici, care emană un miros intens, specific.
Mugurii sunt lungi de 5-8 mm, de formă ovală.
Frunzele sunt lung pețiolate, acoperite cu perişori, cu marginea zimţată.
Florile sunt grupate în inflorescențe de tip racem.
Fructul este o baca de culoare neagră, care poate atinge mărimea de 20 mm.
Arbustul înflorește în aprilie-mai, iar fructele se maturează în luna iulie.
Polenizarea este realizată de insecte (entomofila).
Coacăzul suportă bine semi-umbra, dar potenţialul său biologic se manifestă în condiţii de lumină deplină (fără ceaţă, fum, praf, nebulozitate, etc).
Cele mai bune rezultate se obţin în zonele unde temperatura medie anuală este cuprinsă între 7,5-8,5°C.
În timpul repausului vegetativ rezistă până la temperaturi de -28°C. Temperaturile ridicate sunt nocive pentru coacăz!
La 30°C arbustul îşi pierde frunzele, fructele se coc prematur, rămân mici şi cad.
Arbustul este pretenţios faţă de apă. Acesta necesită minim 700 mm precipitaţii/an.
Solul preferat de coacăz trebuie să fie fertil, adânc, cu o textură argiloasă şi bine drenat.