Descriere
Citrofortunella microcarpa (Calamondin)
Dimensiune: 40-75 cm
Cunoscut sub denumirea populară de Calamondin sau Mandarin pitic, Citrus microcarpa este o plantă originară din Sud-Estul Asiei (Filipine, China).
Calamondinul este un arbust (sau copac) peren, considerat un hibrid între Citrus reticulata (mandarin) şi Fortunella japonica (kumquat).
Acesta poate avea înălţimi diferite în funcţie de locul unde este cultivat.
Plantele cultivate direct în sol pot ajunge la înălţimi de 3-4 m, iar cele cultivate în ghivece au înălţimi mai mici.
La noi în ţară este cultivat ca planta decorativă (ornamentală – mai ales când sunt prezente fructele), el necesitând ca pe perioada iernii să fie aşezat în spaţii fără risc de îngheţ.
Frunzele sunt perene, simple, lucioase, tari, ovale, cu vârful ascuţit, de culoare verde, cu un uşor parfum.
Florile apar pe parcursul întregului an (mai ales primăvara), de culoare albă sau roz, ele emanând un miros plăcut.
Fructele apar pe plante care au cel puţin vârsta de 3-4 ani.
Acestea pot apărea de-a lungul întregului an, în special primăvara şi toamna.
Fructele de Calamondin sunt comestibile, fructul fiind mai acru decât coaja (foarte dulce), pot rămâne pe plantă cca. un an până când ajung la maturitate (culoarea devine portocalie).
Este recomandat ca tăierile la Calamondin să se realizeze la începutul primăverii.
Substratul (pământul) se recomandă să fie reavăn şi bine drenat.
Pentru un drenaj corespunzător, se aşează la baza ghiveciului un strat de două degete de nisip.
Citrus microcarpa vegetează pe solurile: nisipoase sau lutoase.
Transplantarea se realizează anual sau la doi ani, în funcţie de dimensiunea plantei.
Plantele tinere au o creştere lentă, acestea nu produc fructe.
Udarea este foarte importantă în creşterea plantelor de citrice, mai ales cele cultivate în ghivece.
La Calamondin udarea trebuie să fie constantă şi regulată, cu o cantitate moderată de apă, astfel încât substatul să fie menţinut reavăn.
Se recomandă ca între două udări substratul să fie lăsat să se usuce puţin la suprafaţă.
Udarea pe timpul iernii se va face la intervale mai mari de timp.
Temperatura pentru Citrus microcarpa pe timpul iernii, poate scădea până la 10ºC, iar vara temperatura poate ajunge până la 20-32 ºC.
Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenţa creşterea plantei.
Lumina este un factor important pentru Citrus microcarpa, care preferă spaţiile însorite, mai ales cele cu expoziţie sudică, ferite de curenţi de aer.
Soarele direct încurajează creşterile şi înflorirea.