Descriere
Pătrunjelul (Petroselinum) este o plantă bianuală care face parte din familia Apiaceae.
Patrunjelul este intens folosit în arta culinară şi totodată este o bună plantă medicinală.
Acesta este comun în Europa, America şi Orientul Mijlociu.
Pătrunjelul creşte în tufe de dimensiuni mici.
Tulpinile acestuia sunt subţiri şi înalte, de culoare verde deschis.
Două specii diferite de pătrunjel sunt folosite în scop culinar, P. Cispum, care are frunzele ondulate și P. Neapolitanum, o specie care are frunzele drepte.
P. Cispum este folosit în special pentru ornarea mâncărurilor, datorită aspectului plăcut.
O altă parte comestibilă a pătrunjelului este rădăcina.
Petroselinum crispum var. tuberosum este o specie de pătrunjel plantat special pentru rădăcina sa, care este mult mai voluminoasă decât cea a speciilor de pătrunjel enumerate mai sus.
Rădăcina patrunjelului este albă şi asemănătoare ca aspect cu cea a păstârnacului.
Florile cresc în bucheţele, sunt mici şi au petale de culoare albă.
Pătrunjelul preferă solurile umede şi bine drenate.
Trebuie să fie poziţionat într-un loc însorit.
Pentru a se dezvolta corespunzător pătrunjelul are nevoie de o temperatură de aproximativ 22-30°C.
Dacă frunzele acestuia sunt culese, pătrunjelul se regenerează pe toată perioada caldă a anului.
În schimb, dacă acesta nu este cules, va forma o tufă bogată şi va înflori.