Descriere
Cunoscut sub denumirea populară de ”usturoi comun”, ”ai de gradină”, ”ai de primăvară”, Allium sativum este originar din Asia Centrală (Kazakhstan, Vestul Chinei, Uzbekistan).
Usturoiul se încadrează la plante puţin pretenţioase faţă de căldură; preferă temperaturi cuprinse între 18-30ºC (temperatura minimă 7ºC iar cea maximă 34ºC).
Pragul minim de la care partea subterană (bulbii bine înrădăcinaţi) este afectată de îngheţ este de -20 ºC iar pentru creşterile tinere este de -5ºC.
Bulbii păstraţi la 20-23ºC şi plantaţi primăvara târziu, nu formează căpăţâna mare (cu numeroşi bulbişori-căţei) ci doar un singur bulbişor mai mare.
Usturoiul este din punct de vedere al fotoperioadei o plantă de zi lungă (>14 ore).
În condiţii de zi scurtă (<12 ore/zi) planta dezvoltă aparatul foliar, dar nu formează căpăţâna mare.
Usturoiul este o specie cu temperament de lumină (preferă locurile însorite).
În condiţii de umbrire excesivă nu formează căpăţâna.
Are cerinţe ridicate faţă de umiditatea din sol, preferând solurile reavene.
Irigarea prin aspersie este aproape obligatorie la cultura de usturoi.
Atentie !!! – umiditatea excesivă, mai ales în perioada premergătoare recoltării conduce la apariţia bolilor.
Usturoiul este o plantă cu cerinţe ridicate faţă de sol, vegetează bine pe soluri mijlocii-uşoare, fertile (bogate în materie organică), bine drenate, reavene, afânate.