Descriere
Hydrangea macrophylla, cunoscută sub denumirea de Hortensie, este un arbust decorativ care crește sub formă de buchet cu ramuri răsfirate și frunze mari zimțate pe margini, de un verde crud.
Produce numeroase flori, viu colorate, în inflorescențe globulare.
Ca origine, provine din Japonia și Asia de Sud-Est, însă este o plantă foarte adaptabilă la diverse tipuri de sol, prin urmare s-a răspândit prin toată lumea.
Hydrangea macrophylla poate fi plantat pe lângă borduri, în grupuri sau solitar, în orice stil de gradină sau în parcuri.
Detalii:
Culoarea frunzelor: verde
Culoarea florii: mov, alb, albastru, roz, roșu
Înălțime: 30 cm
Loc ideal: semi-umbră
Solul preferat: fertil, bine drenat
INSTRUCŢIUNI ÎNGRIJIRE:
Hydrangea macrophylla nu este o plantă foarte pretențioasă, comparativ cu alte plante de gradină sau apartament.
Plantarea se va face în locurile cu semiumbră sau în locuri cu soare.
Substratul va fi format dintr-un amestec de 3 părți pământ de flori, 1 parte compost și 1 parte turbă.
Hortensia este mare iubitoare de apă și trebuie udată în permanență. În general, nu trebuie să lăsați arbuștii de hortensie să se ofilească, însă în special primăvara trebuie sa aveți grijă să udați bine aceste plante.
Atunci se formează mugurii de flori, iar dacă se ofilesc, hortensia nu va mai înflori în timpul verii. În perioadele caniculare, udarea se va face zilnic.
Hydrangea macrophylla înflorește din luna iulie și ține până la sfârșitul lunii august.
În ce privește fertilizarea, aceasta se va aplica direct la rădăcina plantei, o dată la începutul sezonului (februarie-martie) și încă o dată în timpul perioadei de înflorire.
Tunderea arbuștilor de hortensie se va face prin tăierea vârfurilor nou crescute primăvara, până la nivelul primilor muguri. În ce privește plantele mature, acestea vor fi menținute viguroase și productive mai mult timp prin îndepărtarea tulpinilor celor mai vechi.
Nu se vor tăia tulpinile de culoare maronie toamna, deoarece acestea vor fi cele care vor înmuguri cel mai puternic în primăvara următoare.
Înmulțirea arbuștilor de hortensie se poate face prin trei modalități: prin divizarea rădăcinilor, prin butași și prin marcotaj.