Descriere
Coffea Arabica, cunoscut sub denumirea populară de ”arborele de cafea”, este un arbust tot timpul verde.
Are forma unui con, cu ramuri flexibile și rădăcini superficiale.
Frunzele au formă ascuțit ovală, sunt de culoare verde închis și au marginea ondulată, sunt lucioase și ating o lungime de maximum 20 cm, dispuse opus două câte două, de-a lungul ramurilor.
Coffea Arabica, inflorește pe la mijlocul verii, florile sunt albe și intens parfumate.
Din aceste flori apar fructele, care sunt bace, de mărimea unor cireșe.
Detalii
Culoarea frunzelor: verde închis
Culoarea florii: roz, roșu, violet, alb
Înălțime: 17-40 cm
Loc ideal: luminos, ferit de soare
Solul preferat: fertil, reavăn, bine drenat
INSTRUCŢIUNI ÎNGRIJIRE
Coffea Arabica se ține la lumină, dar nu în soare direct.
Numai spațiile cu lumină intensa și soare de dimineața, sunt prielnice cultivării arborelui de cafea.
Poziționarea ghiveciului în fața unei ferestre cu orientare spre răsărit poate fi considerata ideală, pe când o locație cu soare după amiază, va arde planta și o va omori.
Coffea Arabica trebuie udată din abundență, primăvara până toamna, dar apa nu trebuie să băltească.
În această perioadă trebuie să se administreze îngrășăminte, o dată sau de două ori pe lună, în funcție de mărimea plantei.
La jumătatea primăverii, dacă rădăcinile nu mai au loc în vas, arborele de cafea se transplantează.
Deoarece au rădăcini pivotante, se folosesc ghivece înalte și cu 2-3 cm mai mari decât cel vechi.
Tot în această perioadă, trebuie să scurtați ramurile, dacă planta ocupă prea mult spațiu sau dacă perioada de activitate vegetală întârzie să debuteze.
Vara, frunzișul arborelui de cafea trebuie stropit prin pulverizare, adăugând și îngrășăminte în funcție de vârsta plantei; dacă este tânără, adăugați puțin îngrășământ, diluat cu apa cu care o udați; dacă este adultă, folosiți o soluție mai concentrată în fiecare săptămână, pe toată durata verii.
În perioada rece a anului, arborelui de cafea i se va asigura o temperatură de 13 – 18 grade C, se reduce udatul și nu se fertilizează.
Înmulțirea arborelui de cafea este mai dificilă și se face prin semințe sau butași semi-lignificați.