Atunci când cumpăraţi o foarfecă de grădinărit trebuie să ţineţi cont de mai multe aspecte.
Nu orice foarfecă este potrivită pentru orice persoană sau orice tip de lucrare.
În general, foarfecele pot fi de trei tipuri:
- Cu lame subţiri, pentru tăierea plantelor verzi şi a ramurilor subţiri şi elastice;
- Cu nicovală – o lamă subţire, o lamă lată, neascuţită, recomandată pentru crengi groase, uscate şi dure;
- Cu clichet (mecanism de forţă), create pentru persoanele care nu au forţă în mâini;
Tipul mânerului
Majoritatea foarfecelor cu mâner scurt sunt făcute să taie crengi de până în 2,5 cm diametru.
Pentru crengi mai groase veţi avea nevoie de o foarfecă cu mânere lungi sau de un ferăstrău.
Mânerele lungi sunt utile şi în cazul în care crengile de tăiat se află la o înălţime mare şi nu vreţi să folosiţi scara.
Mânerele medii şi lamele lungi sunt în special pentru tunderea gardurilor vii.
Confortul uneltei
Mânerele foarfecei trebuie să fie ergonomice, să poată fi ţinute bine în mână, fără să obosească încheietura.
Este bine ca sistemul de blocare al foarfecei să poată fi acţionat cu o singură mână.
Foarfeca de grădină trebuie curăţată şi unsă după fiecare folosire pentru a-i prelungi perioada de folosire.
După ce au fost tăiate ramuri bolnave, foarfeca se dezinfectează pentru a proteja plantele care urmează să fie scurtate.