Altoirile au drept scop obținerea unor varietăți de arbori și arbuști ornamentali care nu se pot înmulți sau dau rezultate foarte slabe prin alte procedee de înmulțire.
Altoirea se realizează între portaltoi, care furnizează sistemul radicular, și uneori o parte din trunchi, și altoi, care reprezintă partea aeriană în întregime, sau numai coroana.
Portaltoiul influențează vigoarea plantelor, comportamentul față de sol, intrarea în etapa de reproducere.
O serie de factori influențează reușita altoirii:
- afinitatea biologică a partenerilor
- alegerea vârstei și fenofaza optimă a altoiului și portaltoiului
- tehnica altoirii
- îngrijirea corectă a plantelor post-altoire
Portaltoii pot fi puieți obținuți din sămânță, din butași, din marcote, plantați în sol sau în ghivece, ori cu rădăcinile nude, butași de tulpină sau de rădăcină, neînrădăcinați.
Altoaiele se prelevează numai de la plante mamă sănătoase, crescute și dezvoltate în condiții pedo-climatice și agrotehnice optime.
Metodele de altoire ale arborilor și arbuștilor ornamentali sunt cele utilizate și în pomicultură:
- altoirea în ochi (oculație, cu ochi detașat)
- altoirea cu ramura detașată
- altoirea prin alipire
Altoirea în ochi
Altoirea în ochi se execută numai la foioase, pe puieți tineri, în perioada de vegetație. Atunci, scoarța portaltoiului se desprinde foarte ușor.
Cu ajutorul briceagului de altoit, se extrage de pe ramura altoi, un mugure cu 2-3 cm de scut de scoarță și un strat subțire de lemn.
Pe scoarța portaltoiului se face o incizie în formă de ”T” și se dezlipește ușor scoarța. Se introduce mugurele altoi în această incizie și se leagă cei doi indivizi cu panglica de altoit, evitând acoperirea mugurelui.
Incizia în scoarța portaltoiului, poate fi făcută în formă de ”T”, ”T” răsturnat, ”I” sau cruce, dacă mugurii sunt mai mari, precum cei ai speciei Aesculus (Castan).
O altă variantă a oculației este altoirea în placaj, adică mugurele altoi se aplică pe o porțiune dezgolită de scoarță, de aceeași formă și mărime cu scutul altoiului.
Oculația este o metodă aplicată la foarte multe specii ca: trandafir, liliac, mesteacăn, specii de Prunus, tei, etc.
Altoirea cu ramura detașată
Se cunosc mai multe procedee: copulație, triangulație, în despicătură, sub scoarță, în placaj lateral.
La aceste tipuri de altoiri, altoiul este un lăstar anual (uneori de 2-3 ani) care are 2-3 muguri în repaus sau vegetație (la altoirile de vară, executate în seră).
La conifere, altoii trebuie să provină din ramuri terminale, chiar vârf de plantă, fiindcă numai aceștia sunt capabili de o creștere cu un ax drept.
Portaltoii sunt în general puieți tineri, butași de ramură sau de rădăcină.
Indiferent ce procedeu de altoire alegeți, importantă este potrivirea perfectă a zonelor generatoare ale celor doi parteneri, altfel altoirea nu are loc.
Portaltoiul trebuie retezat deasupra unui mugure/perechi de muguri, pentru a asigura o bună circulație a sevei spre capătul portaltoiului.
După îmbinare, se leagă și se protejează cu ceară de altoit.
Altoirea în copulație simplă și perfecționată
La aceste tipuri de altoire, atât portaltoiul, cât și altoiul, trebuie să aibă aceeași grosime. Se execută secțiuni oblice (de obicei la 45º) având aceeași înclinare pe fiecare din cei 2 parteneri.
Dacă partenerii au diametre mai mari, atunci și tăierea va avea o înclinație mai mare, pentru a asigura o suprafață mare de concreștere.
Atât pe altoi, cât și pe portaltoi, secțiunile se fac în zona opusă unui mugure. După îmbinarea celor 2 parteneri, se leagă locul și se ceruiește.
Altoirea simplă se practică la specii ca Robinia (salcâm), Salix (salcie), Ailanthus (fals oțetar), Acer (arțar), Syringa (liliac), fie pe tije de 150-180 cm de la sol, fie la colet.
Altoirea perfecționată este practicată la speciile cu lemnul dur, ca Fagus, Quercus, Carpinus, vița ornamentală (Partenocisus). Contralimbile de îmbinare au rolul de a asigura o mai bună concreștere.
Altoirea în triangulație
Se aplică tuturor speciilor de arbori și arbuști foioși.
Portaltoiul se retează, la înălțimea dorită, înainte sau chiar în momentul altoirii.
Se execută o crestătură longitudinală scoțând o pană în secțiune triunghiulară, de aproximativ 2 cm.
Baza altoiului se fasonează similar porțiunii desprinse din portaltoi.
Tăieturile celor 2 parteneri trebuie să se îmbine perfect.
În zona opusă tăieturii trebuie să existe un mugure (mai ales la altoi). Locul se leagă și se ceruiește.
Altoirea în despicătură
Se utilizează la majoritatea speciilor cu frunze caduce, atât pe puieți, cât și pe pomi adulți, unde se fac altoiri în coroană, pentru corecții. Se practică și altoiri pe fragmente de rădăcină.
Puieții se altoiesc la înălțimea coletului sau în coroană. Portaltoiul cu diametrul cuprins între 1 și 3 cm se retează, se netezește, apoi se despică longitudinal 4-6 cm pe direcția radială, sau pe diametru.
Altoiul se fasonează în formă de pană de 3- 5 cm, de-o parte și de alta a unui mugure și se introduce în despicătură.
Dacă altoaiele sunt mai groase, tăietura în pană se face în profil îngustat.
Dacă diametrul portaltoiului este mai gros, se pot introduce două altoaie.
Trebuie să legați bine, și să acoperiți cu ceară despicătura, pentru a nu permite apei să pătrundă în interior.
Se practică la Fagus (la colet), Aesculus carnea, Malus, Pirus, Prunus (pe tijă).
Altoirea în despicătură, pe rădăcină, se practică la Aristolochia, Campsis, Wisteria, Buddleia, Syringa, Chaenomeles, în seră, în lunile ianuarie – martie.
Altoirea sub scoarță
Se execută primăvara, când circulația sevei permite desprinderea scoarței de lemn (Aesculus, Morus, Robinia, Ulmus).
Portaltoiul se retează la înălțimea dorită, altoaiele se fasonează în pană lungă de 2-4 cm, în partea opusă unui mugure, apoi, cu ajutorul unei spatule, se introduce sub scoarța portaltoiului incizată longitudinal. La portaltoii groși, se înfig câte 2-3 altoi.
Altoirea în placaj lateral
Se utilizează mai mult în sere.
La foioase se retează portaltoiul la înălțimea dorită, iar altoiul se fasonează în pană cu profil îngustat. De pe capătul portaltoiului, se extrage o porțiune longitudinală de scoarță și puțin lemn, având dimensiunile penei altoiului. Se îmbină cei 2 parteneri, se leagă, se ceruiește.
La conifere se fasonează altoiul unilateral, în pană, curățându-se de frunzele de la bază.
Portaltoiul nu se retează ci se curăță de frunze în zona de altoire, apoi se extrage o fâșie longitudinală de scoarță și puțin lemn, având aceeași secțiune cu cea a altoiului.
Această fâșie se poate păstra nedetașată, la baza tăieturii, și are rol de fixare a altoiului. Îmbinare, legare, ceruire.
Altoirea prin alipire
Altoirea prin alipire, la puieții de mesteacăn și conifere
Cei 2 parteneri (fiecare pe rădăcini proprii) sunt supuși sudării, fiind lipiți unul de altul, iar după sudare, ramura altoi se detașează.
Altoirea se execută prin simpla extragere a unei mici porțiuni de scoarță, cu puțin lemn, și alipirea perfectă a celor 2 parteneri în acea zonă; legare, ceruire.
Acest tip de altoire se utilizează la conifere și la Betula (mesteacăn).
Pentru rigidizarea altoirii, utilizați un tutore.
Altoirile cu contralimbi, se realizează ca și copulatia perfecționată la Carpinus, Fagus, Quercus.
Majoritatea altoirilor se practică în teren.
În seră, se fac altoiri pe puieți înrădăcinați în ghivece, pe puieți cu rădăcini nude, butași de ramură sau fragmente de rădăcină sau la speciile sensibile.
Perioade de altoire, la arbori și arbuști ornamentali
În teren
Lunile III – IV: altoiri cu ramura detașată (foioase), oculație (foioase)
Lunile III – VI: altoire prin alipire la rășinoase
Lunile V – VI: oculație cu ochi crescând, la foioase
Luna VI: altoire prin alipire, la foioase
Lunile VII – IX: oculație cu ochi dormind, la foioase
În seră
Lunile I – III: altoire cu puieți, cultivați în ghivece (foioase + conifere), altoire “la masă” pe butași și puieți neplantați (foioase)
Lunile VII – VIII: altoire pe puieți în ghivece (foioase)
Lunile VIII – IX: altoire pe puieți în ghivece (rășinoase)
Unelte și materiale pentru altoire
Ca material și instrumente, se folosesc bricege de altoit de diferite tipuri, cosoare, fierăstraie.
Unii specialiști, spun că, cleștii speciali, utilizați la altoirea pe pomi fructiferi nu se pot utiliza la arborii ornamentali.
Ca material de legat, se utilizează rafia naturală, lâna (conifere), banda sintetică degradabilă, banda din cauciuc, clipsuri.
Masticul, sau ceara de altoit, are rolul de a păstra umiditatea internă și previn oxidarea țesuturilor rămase descoperite.
Rețeaua de magazine Glissando, vă pune la dispoziție o gamă largă de unelte și masticuri pentru altoire.