Se cunoaşte faptul că o dată cu venirea toamnei, rozătoarele (şoareci şi şobolani) se retrag de pe câmp spre gospodării.
În acest sens sunt necesare unele măsuri preventive:
– verificarea în bucătării, în spatele frigiderului eventuale urme ale acestora (dejecții)
– verificarea cablurilor dacă nu prezintă urme de rosături
– se verifică să nu fie găuri sau fisuri în pereti
– nu lăsati firmituri de mâncare pe jos
– curăţaţi temeinic în spatele aparatelor electrocasnice, spațiul de sub dulapurile din bucătărie
– păstrați grădina curată
– curăţaţi pomii şi tăiaţi crengile care ajung la burlane şi jgheaburi, acestea reprezintă o altă cale de intrare pentru şobolani
– totodată, dacă aveţi lemne depozitate în curte, țineți cont că acel loc este preferatul şobolanilor.
Pentru combaterea rozătoarelor este necesară o pregătire şi cunoaştere bună a spaţiului dar şi a modului de realizare a tratamentului. Cel mai important lucru este cunoaşterea mediului înconjurator al rozătoarelor și anume:
– unde au fost văzuţi şobolanii?
– unde ar putea avea cuibul?
– care sunt locurile lor de hrănire?
– care sunt locurile cu excremente?
– care sunt traseele pe care aleargă?
După această verificare trebuie decis asupra numărului de staţii de intoxicare. O singură staţie nu ajunge. Plasarea raticidului trebuie să fie direct pe căile de alergare şi în faţa găurilor de şobolani, pentru a crea o bariera între cuiburi şi locurile de hrană. Pentru un grad ridicat de atac se recomandă micşorarea distanţei între locurile de amplasare până la 5 m.
A nu se aplica momeli în loc deschis, este obligatorie folosirea staţiilor de intoxicare. Staţiile de intoxicare sunt cutii speciale în care se pune raticidul.
Activitatea de deratizare la exterior se face sub formă de “barieră” şi se realizează perimetral, de jur împrejurul clădirii/suprafeţei. Aceasta se face prin amplasarea staţiilor de intoxicare la distanţă de 5 – 10 metri si încărcarea în interior a raticidului cerat şi/sau pasta.
Staţiile de intoxicare trebuie monitorizate pentru a observa gradul de infestare – la o săptămână după primul tratament iar după aceea, în funcţie de analiza primei vizite, lunar, trimestrial sau semestrial.
Tratamentele de deratizare la interior se recomandă să le efectuaţi cu capcane mecanice, capcanele cu adeziv pe suport de carton, plastic sau lemn.
Altă variantă, valabilă doar pentru şoareci, ar fi capcanele autoblocante, în care şoarecii intră şi rămân blocaţi în interior. Pentru atragerea rozătoarelor, se foloseşte raticid şi/sau momeală alimentară – sortimente ce nu se mai găsesc în zona respectivă şi i-ar putea fi pe plac (peşte, carne, brânză, pâine).
Tratamentele preventive sunt indicate. Totuşi, dacă nu se fac este obligatorie intervenţia foarte rapidă în cazul în care se observă un şoarece/şobolan chiar şi în trecere.
Rețeaua de magazine GLISSANDO comercializează o gamă largă de raticide și capcane pentru rozătoare.