Ce trebuie să ştim despre trandafirii criogenaţi?
O lungă perioadă de timp, trandafirii au fost consideraţi cele mai populare flori din lume.
Motivul poate fi varietatea lor în ceea ce priveşte culoarea, mărimea, parfumul, forma, dar şi modul divers de întrebuinţare.
Supranumit ”Regele florilor”, trandafirul a fost utilizat de-a lungul timpului în medicină, industria cosmeticelor, aromaterapie, dar şi în arta culinară.
Se stie că trandafirii fac parte din lista celor mai vechi specii de flori din lume.
De exemplu, în Colorado a fost descoperită o astfel de floare fosilizată, vârsta acesteia fiind estimată la aproximativ 35 de milioane de ani.
Trandafiri au fost găsiţi şi în coroanele funerare din mormintele egiptene.
Există şi un trandafir viu, care are mai mult de 700 de ani. Acesta creşte pe zidul Catedralei Hildesheim din Germania şi este supranumit „Trandafirul de o mie de ani”.
Trandafiri criogenaţi – flori nemuritoare care rezistă ani la rând
Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au fost inventate mai multe metode pentru conservarea florilor:
- Tratamente cu soluţii speciale pentru plante, ce prelungesc viaţa florilor cu câteva luni.
- Tratarea cu soluţie de alcool şi glicerină, datorită căreia florile pot rezista până la 2-3 ani.
- Liofilizarea sau uscarea prin congelare (procedeu numit şi criogenare). În acest caz, floarea poate ”trăi” până la 25 de ani.
Liofilizarea, în cazul trandafirilor, începe cu îngheţarea florii la temperaturi situate între -30 şi -55 de grade, timp de 24 de ore.
Procesul continuă cu îndepărtarea apei din petale, după care trandafirul este plasat sub vid, mărindu-i-se treptat temperatura timp de 3-4 săptămâni.
Petalele sunt conservate individual, deci trandafirii sunt reconstruiţi manual la final.
Astfel, florile îşi vor păstra perfect aspectul şi vor avea textura unui trandafir proaspăt mulţi ani, dacă se respectă câteva reguli simple:
- Alegeţi cupole de sticlă cu trandafiri criogenaţi. Bolul îi va proteja de umiditate şi praf.
- Cupola nu trebuie să fie etanşată la bază. Schimbările de temperatură ar putea duce la condensare, iar dacă nu le puteţi evita, ridicarea cupolei vă poate salva de aspectul urmelor de vapori pe sticlă sau de praful depus.
- Nu păstraţi trandafirul criogenat sub razele directe ale soarelui. Ele pot afecta intensitatea culorii petalelor.
- Nu atingeţi şi nu udaţi trandafirii criogenaţi. Ei nu necesită întreţinere.
Trandafirii “criogenaţi” se găsesc într-o mare varietate de culori.
Astfel, puteţi găsi trandafiri în culori pastelate precum roz pal și violet lavandă, în culori vii precum galben şi portocaliu, dar şi trandafiri roşii, verzi, albaștri, negri.
Toată această gamă de culori este disponibilă în Glissando Garden Center, în variate tipuri de ambalaje – un cadou perfect pentru 8 martie!