Descriere
Picea Abies, cunoscut sub denumirea populară de ”molid”, este un exemplar deosebit de rezistent și foarte ușor de întreținut, potrivit pentru o grădină specială.
Se adaptează bine oricărui tip de sol și la fel de bine rezistă la ger și secetă.
Molidul are mereu o coroană piramidal-conică, permanent verde, cu frunze aciforme.
Conurile sunt de 10-15 cm, verzi sau roşii în tinereţe, la coacere brune, cu solzi persistenţi necăzători, subţiri, romboidali, cu vârful trunchiat, crestat sau chiar încreţit.
Detalii:
Culoarea frunzelor: verde
Înălțime: 15-80 cm; 20-25 m (în natură)
Loc ideal: semiumbră
Solul preferat: fertil, bine drenat
INSTRUCŢIUNI ÎNGRIJIRE:
Picea Abies este o specie continentală, montană şi subalpină, de climat rece şi umed.
Molidul nu suportă lumina puternică și nici să fie expus la razele soarelui toată ziua. Are nevoie de umbră parțială. Trebuie ferit de locurile cu vânturi puternice pentru că rădăcina molidului se organizează la suprafață, și poate fi doborât de vânt. Molizii bătrâni, își pierd crengile de la bază, coroana urcând spre mijlocul tulpinii.
Molidul este o specie care creşte încet, este rezistentă la ger, suportă semiumbra și este sensibilă la secetă.
Se poate instala şi pe soluri cu exces de umiditate, în turbării, dar are o stare de vegetaţie înceată. Faţă de sol, molidul este puţin pretenţios, preferând soluri nisipo-lutoase, slab scheletice, afânate, mijlociu profunde, reavene, moderat acide; se dezvoltă şi pe podzoluri foarte acide cu condiţia să fie afânate şi cu umiditate suficientă, iar pe solurile uscate are o dezvoltare slabă.
Molidul este foarte rezistent la boli și dăunători, rezistă fără probleme la temperaturi scăzute, chiar și atunci când este foarte mic. În primii ani poate fi atacat de afide, dar chiar și așa nu necesită o îngrijire intensivă. Din contră, acest arbore reușește să se dezvolte fără probleme în condiții destul de dificile.