Descriere
Originea strugurilor Sauvignon blanc se găsește în vestul Franței, pe valea Loirei și în regiunea Bordeaux.
La un moment dat, în secolul al XVIII-lea, soiul a fost hibridat cu Cabernet Franc, dând naștere soiului Cabernet Sauvignon în Bordeaux.
În pofida numelor asemănătoare, Sauvignon blanc nu are nicio relație cunoscută de rudenie cu mutația Sauvignon Rosé, care se cultivă pe valea Loirei, în Franța.
Perioada de coacere: 15-25 septembrie
Butucul are vigoare mijlocie de creștere și fertilitatea buna, 60-70% lăstari fertili.
Strugurii sunt mici spre mijlocii, (90-100 g), cilindrici, cu boabele așezate des pe ciorchine.
Boabele sunt mici, sferice, de culoare galben-verzui, cu pielita subțire, acoperite cu un strat fin de pruină.
Pulpa este zemoasă, cu gust plăcut, armonios, nearomat.
Este un soi cu coacere mijlociu-târzie, între 15-25 septembrie.
Rezistenta mijlocie la ger (-20ºC / -22ºC), secetă și făinare, sensibil la mană, putregaiul cenușiu și moliile strugurilor.
Este un soi cosmopolit, preferă versanții cu expoziție sudică, sau sud-vestică, bine însoriți, care asigură condiții pentru supra-maturarea strugurilor.
Tehnologic, este un soi de înaltă calitate.
Sec, demisec sau dulce, Sauvignon blanc este un vin cu multă viaţă, plăcut, acid şi aromat.
După câtiva ani de păstrare în butoaie şi butelii, buchetul şi gustul se apropie de cele ale pepenelui galben.
Sauvignon blanc este un vin cu o culoare galbenă-canar cu reflexe verzui strălucitoare.
aromă destul de intensă, amintind-o pe cea de iasomie sau de mirosul florilor de viţă-de-vie.
După o perioadă de păstrare, o parte din aromă este estompată şi înlocuită de un buchet complex de învechire, care-i accentuează unicitatea.
Gustul este fructuos, cu multă prospeţime, învăluit într-o aromă-buchet care îl face plăcut şi tentant.
Când vinul se obţine printr-o macerare peliculară, însotit de o fermentare dirijată, vinul îşi intensifică culoarea şi devine mai corpolent.