Descriere
Soiul Muscat de Adda a fost obtinut in anii 1890 în Italia, de către cercetatorul Pivano Alberto (1884-1973).
Soiul Muscat de Adda provine din semințele soiului ”Muscat de Hamburg” autopolenizat.
Sinonime: Muscat D’Adda, Moscato D’Adda, Moscato del Adda, Muscat del Adda, Moscatel D’Adda, Moscato Nero
Strugurii sunt mari, cilindro-conici, uneori biaripaţi, cu boabele aşezate des pe ciorchine.
Bobul este mare, sferic, de culoare neagră-violacee, acoperit cu multă pruină.
Pulpa este cărnoasă, crocantă, cu gust slab de muscat.
Este mult mai viguros, faţă de Muscatul de Hamburg.
Are creşteri vegetative puternice şi frunziş bogat.
170-180 zile perioada de vegetaţie
Are toleranţă slabă la ger (-16°C -18°C) şi la secetă; este sensibil la mană, oidium şi putregaiul cenuşiu al strugurilor.