Descriere
”Cădarca” sau ”Cădarca de Miniș” este un soi tradițional de struguri originar din podgoriile Miniș-Măderat, județul Arad, unde a fost preparat pentru prima dată în 1744.
Vinul obținut este numit din timpuri vechi „sânge de taur”, renume pe care localnicii îl păstrează și în prezent, definindu-i prin acesta culoarea roșie-rubinie, personalitatea și puterea.
Epoca de maturare: a V-a (16-30 septembrie)
Strugurii sunt mijlocii, cilindrici, uneori aripaţi, cu boabele aşezate des pe ciorchine şi neuniforme ca mărime.
Bobul este mijlociu, sferic, uşor ovoid, cu pieliţa subţire, colorată neuniform în negru albăstrui, acoperită cu pruină groasă, pulpa zemoasă.
Rezistenţa la ger: -18ºC / -20ºC
Rezistenţă scăzută la secetă, mană, mijlociu rezistent la putregaiul cenuşiu al strugurilor.
Se conduce în cordon bilateral pe semitulpină, cu tăiere speronată, în cepi de 2-3 ochi, sarcina de rod la tăiere fiind de 14-18 ochi /m².