Descriere
Soiul Cabernet Sauvignon deţine ponderea în cultura soiurilor pentru vinuri roşii, ocupând cea mai mare suprafaţă din această grupă.
Este un soi vechi francez.
Epoca de maturare: a V-a
Strugurii sunt mici spre mijlocii, 100-125 g, tronconici, uniaripaţi, cu boabe aşezate potrivit de des pe ciorchine.
Bobul este mic, sferic, cu pieliţa subţire de culoare negru albăstriu, datorită stratului dens de pruină, pulpa zemoasă, necolorata, cu gust ierbos.
Rezistenţa la ger: -20ºC -22ºC
Foarte rezistent la secetă, sensibil la mană.
Valorifică bine solurile scheletice şi sărace, cele antropice, desfundate, feruginoase şi cele terasate.
Se conduce pe tulpini semiînalte şi înalte cordon bilateral, cu tăierea în elemente mijlocii de rod.
Sarcina de rod lăsată la tăiere este mijlocie, 14-18 ochi/m²
Producţiile de struguri care se obţin sunt în general mici 8-10 t/ha.
Tehnologic este un soi de înaltă calitate deoarece acumulează substanţe colorate în cantităţi suficiente, conţinutul în compuşi fenolici fiind 3,5, încât vinurile obţinute au o culoare roşie-rubinie şi sunt foarte active.