Descriere
Citrus reticulata (mandarin) este o plantă originară din Asia de Sud-Est (Filipine, China).
Este un pom de dimensiuni mici – care la maturitate ajunge la 2-8 m.
Mandarinul (Citrus reticulata) este citricul care rezistă cel mai bine la secetă şi temperaturi foarte scăzute (sub pragul de îngheţ).
La noi în ţară, Citrus reticulata poate fi crescut în ghivece (container), amplasat afară până când temperaturile scad până la pragul de îngheţ.
În perioada rece din an, planta trebuie transferată în spaţii adăpostite, umede, luminoase şi calde (sere calde, holuri).
Plantele crescute în interior pot înflori şi avea fructe.
Frunzele au forma lanceolată, cu lungimea de 2-3 cm, lucioase, de culoare verde închis.
Florile sunt hermafrodite, polenizate de către albine, cresc solitare sau grupate (2-3), au culoarea albă şi sunt plăcut parfumate.
Fructul este aplatizat, cu diametrul între 5-8 cm, coaja subţire, cu pulpa zemoasă, dulce, de culoare portocalie (când sunt coapte).
Primele fructe la mandarin apar după 3-8 ani (sau chiar mai mult) după plantare. Maturarea fructelor durează între 6-12 luni.
Substratul (pământul) se recomandă să fie reavăn şi bine drenat, nisipos, cu fertilitate moderată.
Transplantarea se poate realiza primăvara (la interval de 3-4 ani), înlocuind vechiul vas cu unul de dimensiuni mai mari.
Udarea este foarte importantă; se face de două ori pe săptămână (mai ales în perioadele călduroase) când substratul de la suprafaţa ghiveciului este uscat (în primii 5-8 cm adâncime).
Temperatura optimă poate să varieze între 13-34ºC, temperatura minimă suportată poate să scadă până la 12ºC, iar maxima poate urca până la 38ºC.
Pomul nu suportă temperaturi sub -10… -12ºC, acestea pot conduce la uscarea plantelor afectate.
Florile şi fructele nu tolerează îngheţul (temperaturile negative).
Lumina este un factor important, sunt preferate spaţiile însorite, mai ales cele cu expoziţie sudică, ferite de curenţi de aer.
Soarele direct încurajează creşterile şi înflorirea.