Descriere
Cunoscută sub denumirea populară de ”arpagic”, ”ceapă pitică”, ”cepşoară”, ”civetă”, Allium Schoenoprasum este o plantă nativă din Europa, Asia şi America de Nord.
Este o plantă erbacee perenă, mică şi robustă care formează bulbi asemeni cepei, cu care este înrudită.
Înălţimea variază între 20-30 cm.
Bulbii săi mici, uşor conici, albi şi frunzele subţiri şi tubulare, de culoare verde-închis se dezvoltă grupate la baza tulpinii formând tufe foarte dense.
Bulbii sunt atât de apropiaţi unii de alţii în cadrul tufei, încât rădăcinile lor se întrepătrund formând o masă compactă.
Frunzele sunt foarte subţiri când răsar, dar se îngroaşă odată cu îmbătrânirea plantei.
Deasupra frunzelor cresc nişte inflorescenţe albăstrui sau liliachii, de o formă sferică.
Planta înfloreşte în iunie.
Allium Schoenoprasum are aroma vie şi gustul picant caracteristic cepei obişnuite, dar cu nuanţe mult mai fine.
Odată cu îmbătrânirea plantei, gustul devine mai accentuat, rămânând a fi totuşi cel mai delicat dintre rudele sale Allium (usturoi, ceapă, praz, haşmă).
Planta are numeroase întrebuinţări culinare în întreaga lume.
Se consumă doar frunzele plantei, astfel că se recoltează frunzele de la nivelul solului atunci când au 5-13cm înălţime.
Frunzele cresc cu atât mai viguros, cu cât sunt tunse mai des.
Pentru a stimula planta să producă frunze noi, florile trebuie rupte.
Preferă solurile bogate nutritiv, drenate şi locurile însorite.
Este bine ca solul să fie menţinut umed, dar va rezista şi la uscăciune, cantitatea şi calitatea frunzelor desigur suferind.