Descriere
Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust fructifer ce se prezintă sub formă de tufă, cu lăstari târâtori şi tulpini drepte, arcuite la vârf.
Arbustul are un sistem radicular ramificat ce pătrunde în sol până la adâncime de 30-40 cm.
Pe rădăcini dezvoltă muguri adventivi din care se vor forma drajoni.
Ramurile tinere sunt erecte sau uşor înclinate spre vârf. Pe aceste ramuri se formează lăstarii ce vor fructifica.
Frunzele au pețiolul lung şi formă oval-lanceolată.
Florile sunt hermafrodite şi sunt aşezate pe ramificaţiile laterale apărute pe ramurile de un an.
Fructul este o polidrupa de culoare roşie sau galbenă, care la maturitate se desprinde uşor de pe receptacul.
Zmeurul este pretenţios faţă de lumină.
În condiţii de iluminare bună, produce fructe de calitate, formând muguri de rod pe toată tulpina.
Din punct de vedere termic, zmeurul are cerinţe medii.
Dacă lemnul este bine maturat, arbustul rezistă la temperaturi de până la – 20°C.
Cele mai bune rezultate se obţin în zonele unde cad anual minim 700 mm precipitaţii.
Pe lângă umiditatea din sol, zmeurul necesită şi umiditate atmosferică ridicată.
Dacă aceste condiţii nu se îndeplinesc, arbustul dă producţii mici şi nearomate.
Solul din viitoarea plantaţie trebuie să fie bogat în humus, permeabil, bine aerat.
Plantarea se poate face toamna (20 septembrie-15 octombrie) sau primăvara devreme, imediat după dezgheţ.
Zmeurul necesită un sol bine afânat şi fără buruieni. Din acest motiv, intervalul dintre rânduri nu se poate cultiva cu alte plante.
Toamna, solul se lucrează la adâncimea de 10 cm, iar în timpul vegetaţiei operaţiunea se realizează superficial, la 5-6 cm adâncime.