PLANTE ORNAMENTALE RĂȘINOASE (Conifere)
Plantare și îngrijire
Întrucât a început sezonul plantărilor de arbori ornamentali, iată câteva sfaturi de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă hotărâţi să achiziţionaţi o plantă pentru grădina dumneavoastră.
ALEGEREA UNEI PLANTE RĂSINOASE
La cumpărarea unei plante răşinoase cu rădăcinile în balot de pământ, învelite în sac de iută, verificaţi ca pământul din interiorul sacului de iută să fie argilos-lutos, consistenţa acestui pământ putând lega bine rădăcinile plantelor răşinoase. Evitați, pe cât posibil, pământul de consistență nisipoasă, deoarece nu ţine ferm rădăcinile plantei.
Manipulați cu grijă plantele, pentru ca pământul din balot să rămână, pe cât posibil, atașat de rădăcini. Nu trântiți brusc, iar la ridicare prindeți cu mâna de balot, nu de plantă.
PLANTAREA
Perioada optimă de plantare este repausul vegetativ, sfârșitul lunii septembrie, până la sfârșitul lunii octombrie). Primăvara, puteţi planta de la începutul lunii martie, până la sfârsitul lunii aprilie. Plantele răşinoase livrate la ghiveci, pot fi plantate şi în afara acestor intervale de timp, exceptând perioadele cu îngheţ. În funcție de evoluția vremii, perioada de plantare poate fi extinsă cu 2 săptămâni.
Săpați gropile cu diametrul de cel puțin 20 cm mai mare decât balotul de pământ care conține rădăcinile.
Așezați în groapă planta cu balotul de pământ, desfaceți ambalajul în partea superioară și în lateral. Nu se recomandă desfacerea ambalajului înainte de introducerea balotului în groapă, pentru ca pământul din jurul rădăcinilor să nu se împrăștie.
Turnați turbă și gunoi de grajd fermentat pe fundul gropii, iar după introducerea balotului în groapă adăugați și pe margini pământ și gunoi de grajd fermentat sau turba (2-4 lopeți la fiecare groapă).
Tasați bine solul în jurul puieților pentru a favoriza contactul rădăcinilor cu acesta.
În privința adâncimii de plantare, țineți cont ca partea superioară a balotului de pământ trebuie să fie puțin sub nivelul solului.
Urmăriți ca, după plantare, pământul din jurul plantei să rămână mai jos decât terenul din jur (o mica gropiță pentru reținerea apei), sau ridicați în jurul plantei, un mic val de pământ, circular, în așa fel încât, să rezulte o cuvă care să rețină apa.
UDAREA
La plantare, udați din abundență.
Udarea se face treptat, în funcție de permeabilitatea solului, astfel încât, apa să pătrundă în adâncime.
Nu sunt recomandate udările scurte și dese în perioadele calde, deoarece favorizează apariția bolilor.
Periodicitatea stropirilor depinde de regimul precipitațiilor, însă chiar și în perioadele secetoase, este suficientă o udare abundentă la 4-5 zile în primul an, apoi săptămânal.
Perioada optimă din zi pentru udare: orele 19 (seara) – 10 (dimineața).
TRATAMENTE
Schimbările intempestive ale temperaturilor, diferenţele mari de temperaturi între zi şi noapte, perioadele lungi de secetă sau de ploi abundente, duc la schimbări în comportamentul plantelor şi, implicit, la apariţia de boli sau dăunători care fac planta să sufere şi chiar duc la moartea acesteia, dacă nu se iau măsurile necesare.
Chiar dacă rășinoasele sunt rezistente la boli, în funcție de condițiile locale (infestare, poluare) pot să apară probleme.
La începutul perioadei de încălzire a vremii, când temperatura medie zilnică este peste 10 grade (începutul lunii mai), se recomandă un tratament preventiv cu fungicide (Topsin, Merpan, Ridomil, etc.). Acest tratament poate fi repetat la 2 săptămâni. Detalii despre aceste produse, găsiți pe site-ul nostru, în categoria FUNGICIDE
Cu ocazia aplicării tratamentului, se pot adăuga concomitent și îngrășăminte foliare cu conținut mare de potasiu și microelemente.
Tratamentul se repetă, dacă apar semne de infestare.
TĂIERI DE FORMARE A COROANEI
Majoritatea rășinoaselor suportă o taiere a coroanei. Prin aceasta se realizează
împrospătarea frunzișului, corectarea unor defecte ale coroanei, obținerea unor forme deosebite.
Perioada optimă de tundere este la sfârșitul iernii.
Periodicitatea tunderii: 2-3 ani.
Nu se face o tăiere a crengilor de lângă tulpină, doar dacă sunt uscate ori în curs de uscare.
Utilizați foarfece pentru tuns gard viu și scurtați, în primul rând, crengile ieșite din coroană, apoi tăiați vârfurile ramurilor.
Unele specii suportă o tăiere mai brutală și se refac repede, altele nu suportă decât o taiere fină a vârfului limbului frunzelor.
Intensitatea tunderii se face în funcție de capacitatea plantei de a se reface, astfel, la speciile cu capacitate mare de refacere a frunzișului și tăierile pot fi mai mai puternice, iar la cele cu capacitate mică de refacere, tăierile vor fi mai fine (ciupind doar câțiva centimetri din vârful ramurilor).
Specii cu capacitate mare de refacere:
– Thuja plicata (Tuia gigantică)
– Chamaecyparis pisifera ”Boulevard” (Chiparos Bulevard)
– Taxus – toate varietățile
Specii cu capacitate medie de refacere:
– Chamaecyparis lawsoniana Columnaris / Stardust / van Pelt’s Blue / Ellwoodii / Globus / Yvonne
– Thuja Occidentalis (Tuia Occidentală) Fastigiata / Smaragd / Globosa
– Juniperus (Ienupăr) – toate varietățile
Specii cu capacitate mică de refacere:
– Chamaecyparis lawsoniana Alumigold / Ellwood’s Gold